Çocuk Eğitimde 10 Yanlış Davranış



Çocuğunuzu sadece büyütmek değil yetiştirmek de zorundasınız. Bu süreçte zaman zaman kendinizi çaresiz hissedebilir, doğru davranışı göstermek konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Buna rağmen en önemli olanı, çocuğunuzla iletişimde 10 durumla asla karşı karşıya kalmamanız:


1.      Ses tonunuzu yükseltmek, bağırmak
Bununla çocuğunuzdan bazen aynı karşılığı görebilir, bazen de onu tamamen içedönük bir birey haline dönüştürebilirsiniz.


2.      Başkaları ile kıyaslamak
Sizin de tahammül edemediğiniz bir durum değil mi bu. Her birey kendine özgü özellikler taşır ve bir başkası ile kıyaslandığında özgüveni azalır.



3.      Yalan söylemek
Ona yalan söylediğinizde onun da bir gün size yalan söylemsi kaçınılmazdır.



4.      Aşağılamak, değersiz olduğunu hissettirmek
Sonra ondan nasıl büyük başarılar, doğru zamanda doğru işler bekleyeceksiniz.



5.      Kendinize benzetmeye çalışmak
Onu kendine özgü davranış ve tutumlarından uzaklaştırarak, hem kendisinden, zevk aldığı ve almadığı şeylerden, hem de kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.



6.      Şiddet uygulamak
Herkes bununla ilgili saatlerce konuşabiliyor ya da sayfalarca yazabiliyor ama bu sadece fiziksel de değil aslında; psikolojik olarak da bunu yapıyorsunuzdur belki; farkında olmadan tehdit içeren bir bakışınızla bile!



7.      Sözünü kesmek, dinlememek
Bütün anne babalar çocuğunun kendini dinlemesini, söylediklerini kulağına küpe yapmasını isterken, neden kendileri bazen bunu çocuklarına yapmayı unuturlar ki. Şüphesiz ki, böyle davranmayarak toplum önünde kendini rahat ifade eden, düşüncelerini dile getirmekten çekinmeyen bir birey yetiştirmek kolaylaşır.



8.      Aralıksız nasihat vermek
Sizin bile dinlemekten sıkıldığınız şeyden çocuğunuz neden sıkılmasın ki. Belki bu durumu günlük örnekleri aralarda vererek, ders veren hikayeleri aile sohbetlerinde paylaşarak daha rahat yapabilir, mesajı onun anlamasını sağlayabilirsiniz.


9.      Verdiğiniz sözü tutmamak
Onun size güvenini sarsmak ve onunda sözünü tutmamasına zemin hazırlamak için kaçınılmaz


10.  Empati kuramamak
Onun yaş özelliklerini, zevk, değer ve tutumlarını bilmeden, onu bulunduğu durum içerisinde değerlendirmeden attığınız adımlar sizi anlayışsız bir ebeveyn yapabilir ve onun sizden uzaklaşmasındaki önemli bir nedendir.


ÖZÜM BÖLÜKBAŞ ORUJOV
ozumbolukbas@yahoo.com
www.hepsi10numara.com

0 yorum:

Yorum Gönder