Yapması Kolay 10 Pratik Yemek



Pratik yemek de neyin nesi şimdi?

İnsanoğlu var olduğundan beri yemek yiyor demeye gerek yok herhalde. Her gün ne yiyeceğimizi düşünür dururuz. Fransız, İtalyan, Türk, Yunan mutfakları... Hepsi birbirinden farklı, birbirinden çeşitli. Yağlılar, yağsızlar, az yağlılar, çok pişmişler, diyetler, düşük kalorililer ve daha neler neler! Hayat karmaşık hale geliyor onu anladık, onunla birlikte yemekler de bir karmaşık! Bir akıllı adam geldi ve dedi ki ‘Hayat karmaşık, yemekler karmaşık, pratik yemekler bulmak gerek!’ İşte o gün bugündür pişirilir bu pratik yemekler, hem süslü, hem lezzetli, hem de sağlıklı olmaları da cabası!






makarna-manti-hepsi10numaracom

Mantı Makarna
Malzemeler

200 gr kıyma (1 kâse kadar)
1 küçük soğan
2 diş sarımsak,1 yumurta(kıymanın makarnadan çıkmaması için)
tuz, karabiber, pul biber
Yarım paket makarna (mantı tipi)

Sos için

Yoğurt, pul biber, nane, tereyağı

Hazırlanışı

Soğanı rendeleyelim, sarımsağı dövelim, baharatlarla ve yumurtayla beraber kıymayı yoğuralım. Makarnaların içlerini tek tek kıyma ile dolduralım. Bu kısım sıkıcı gelebilir ama katlanaksınız artık Sonrası makarna pişirmek gibi. Kaynar suya biraz tuz koyup makarnaları ekleyelim. Yarım saat kadar daha doğrusu pişene kadar orta ateşte pişirelim. Makarnalar hazır olunca tabaklara servis yapıp üzerine çırpılmış yoğurt gezdirelim. Tereyağını eritip nane ve pul biber ekleyelim. Hazırlanan sosu da yoğurdun üzerine gezdirelim. Afiyet olsun.



firinda-sebzeli-tavuk-hepsi10numaracom

Fırında Sebzeli Tavuk Baget
Malzemeler

Tavuk baget ( kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz)
2 adet patates
2-3 adet biber
1 adet domates 2
yemek kaşığı salça
sıvı yağ
tuz, pul biber, kara biber

Hazırlanışı

Bagetler iyice yıkanarak fırın kabına dizilir. Patatesler, biberler ve domateste dilimlenir ve fırın kabına yerleştirilir.
Bir kâse su içerisinde salça eritilir ve baharatlarda eklenerek tavuk ve sebzelerin üzerine boşaltılır. Üzerine biraz daha su ilave edilir.
Son olarak en üste sıvı yağ gezdirilerek 200 derecede ısıtılan fırında pişmeye bırakılır.
Üzerinin yanmasını istemezseniz kaynayıp biraz pişene kadar alüminyum folyo ile kapatın almaya yakın açarak kızarmasını sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun.





firinda-kasarli-mantar-hepsi10numaracom

Fırında Kaşar Peynirli Mantar
Malzemeler

500g mantar
1 adet soğan
1 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Pul biber
kekik
tuz

Hazırlanışı

Mantarları küp küp doğrayın, soğanları yemeklik doğrayın. Sıvı yağda soğanı kavurun ardından mantarlı ekleyin ve mantarlar suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Üzerine domates rendesini ve domates salçasını ekleyip biraz kavurun. Kekik, karabiber, pul biber, tuz ve istediğiniz farklı baharatlar varsa onları da ekleyip karıştırın. Yemeği fırın tepsisine dökün ve üzerine kaşar peyniri rendesini serin. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.





patlican-ezme-hepsi10numaracom

Patlıcan Mezesi
Malzemeler

2 adet közlenmiş patlıcan
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 diş sarımsak
nar ekşisi
zeytinyağı
tuz

Hazırlanışı

Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuklarını soyarak her ikisini de orta büyüklükte doğrayalım. Sarımsağı az tuzla beraber dövelim ve 2 kaşık kadar zeytinyağı ile karıştırıp patlıcan ve kırmızı biberlerin üzerine ilave edelim. Hepsini bir güzel harmanlayıp servis tabağına alalım. Salatamızın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nar ekşisi gezdirerek servis yapalım. Afiyet olsun.





yogurtlu-kabak-hepsi10numaracom

Yoğurtlu Kabak
Malzemeler

2-3 adet kabak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı un
sarımsaklı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
pulbiber

Hazırlanışı

Kabakların dışını soyarak dilimleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek kabakları üzerine boşaltın. Zeytinyağını kabak dilimlerinin üzerine gezdirin ve karıştırın. Kabakları gelişigüzel tepsiye dizin. Üzerine elinizle az miktarda un serpiştirin. Fırının üst rafında kabaklar kızarmaya başlayana kadar pişirin. Diğer taraftan yoğurdu sarımsakla çırparak krema kıvamına getirin. Bir tavada tereyağını eritip pul biber ekleyerek sos elde edin. Pişen kabakları servis tabağına alarak üzerine önce yoğurtlu sosu ardından tereyağlı pul biberi gezdirin. Afiyet olsun.







Fırında Yaz Sebzeleri
Malzemeler

3 adet patlıcan
2 adet sarı dolmalık biber
2 adet kabak
1 adet kuru soğan
10 adet kiraz domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet fırın poşeti

Hazırlanışı

Patlıcan ve kabakları halka şeklinde; soğan ve biberi iri iri doğrayın.
(patlıcan ve kabağı kızartarak da yapabilirsiniz)
Derin bir kabın içerisinde doğradığınız sebzeleri alın.
Üzerine zeytinyağı, tuz, kimyon ve domatesleri ekleyip harmanlayın.
Karışımı; fırın poşetine doldurup, poşetin ağzını bağlayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

7-odev-bilgileri



pratik-patlican-yemegir-hepsi10numaracom

Pratik Patlıcan Yemeği
Malzemeler

1 kilo patlıcan(kişi sayısına göre ayarlayın)
Yarım kilo domates(kişi sayısına göre ayarlayın)
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Süslemek için dereotu

Hazırlanışı

Patlıcanların kabuklarını soyup halka şeklinde dilimleyin.
Acısını almak için tuzlu suda 5 dakika bekletin.
Domates ve sarımsağın kabuklarını soyup doğrayın.
Mutfak robotuna; domates, sarımsak, zeytinyağı, tuz, toz şeker ve maydanozu alın.
Pürüzsüz kıvam alıncaya kadar çekin.
Patlıcanları süzüp yayvan tencerenin tabanına dizin.
Üzerine domates sosunu döküp, tencerenin kapağını kapatın.
Orta dereceli ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin.
Dereotuyla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.





beyti-kebabi-hepsi10numaracom

Beyti Kebabı

Malzemeler

2 yufka
500 gr. kıyma
2 dilim ufalanmış ekmek içi
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet yumurta sarısı
Karabiber, pul biber, tuz
Sosu için;
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çorba domates salçası
Yarım su bardağı ılık su

Hazırlanışı

Soğan ve sarımsakları robotta çekip diğer köfte malzemeler ile birlikte karıştırıyoruz. Arzunuza göre maydanoz ekleyebilirsiniz. Üzerini örtüp buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz. Ardından yufkaları ortadan kesiyoruz. Köfteye yufkanın enine denk gelecek uzunlukta şekil veriyoruz. 2 cm kalınlığında kesiyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizerek üzeri kızarana kadar fırınlıyoruz. Bu esnada tereyağında salçayı sıcak su ekleyerek eritiyoruz. Fırından çıkardığımız beytinin üzerine sosu döküyoruz. Yoğurt ve maydanoz ile süsleyerek servis yapabiliriz. Afiyet olsun.





firinda-kofte-hepsi10numaracom

Fırında Köfte

Malzemeler

Yarım kilo kıyma (1 kere çektiriniz)
1 soğan
1 kaşık salça
3 yemek kaşığı domates rendesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 dal maydanoz
1 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı pirinç veya bulgur
1 kaşık un
3 patates
Karabiber, pul biber, tuz

Hazırlanışı

Kıymanın içine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, baharat ve tuzu koyarak güzelce yoğuruyoruz. Küçük yuvarlak toplar haline getirip tepsiye serptiğimiz unda yuvarlıyoruz. Patatesleri küp şeklinde doğruyoruz ve kuruluyoruz. Kızgın zeytinyağında önce patatesleri biraz kızartıp bir kenara alıyoruz. Ardından aynı tencerede köfteleri pembeleştiriyoruz. Fırın tepsisine önce patatesleri, üstüne köfteleri diziyoruz. Diğer taraftan salçayı çok az su ile sulandırıp domates rendesi ve sarımsaklar ile birlikte çok az zeytinyağında kaynatıyoruz. Sosumuzu tepsimize döküyoruz ve fırına vermeden önce yarım bardak su ilave ediyoruz. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar tutuyoruz. Afiyet olsun.





eristeli-mercimek-hepsi10numaracom

Erişteli Mercimek Çorbası
Malzemeler

1 Çay bardağı Erişte
Yarım Çay kaşığı Karabiber
1 Çorba Kaşığı Kuru Nane
1 Adet Kuru Soğan
5 Su bardağı Su
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Çorba Kaşığı Un
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım Su bardağı Yeşil Mercimek
Kararında Tuz

Hazırlanışı

Mercimeği ayıklayın, üzerine çıkacak kadar suyla yarım saat kadar ıslatın. Ateşe oturtun, siyah suyu çıkana kadar yaklaşık 5-10 dakika haşlayın. Kara suyunu süzün. Üzerine 5 su bardağı et suyu veya su ilave edin, tekrar ateşe koyun. Yumuşayana kadar haşlayın. Soğanı incecik kıyın. Ayrı bir tavada tereyağında biraz tuzla birlikte sararıncaya kadar kavurun salçayı ve kuru naneyi ilave edin. Unu ilave edin, 2-3 dakika da unu kavurun. Kavrulmuş soğanı mercimeğin üzerine boca edin. Arzunuza göre tuz biber atın. Unun topaklanmaması için tahta kaşıkla güzelce karıştırın. Çorba suyu kaynadığında erişteyi ilave edin. Erişte yumuşayana kadar pişirin.
Tadına tuzuna bakın. Afiyet olsun.

*

Ada Yılmazer

ada_yilmazer@windowslive.com

www.hepsi10numara.com

0 yorum:

Yorum Gönder