Türk Edebiyatının En İyi 10 Deneme Yazarı


Çoğu zaman taşırım zannettiklerimizin altında ezilirken omuzlarımıza yük ettiğimiz kurallarımız ve sınırlarımızdan yorulurken, keşke biraz durulsak bu koşuşturmacadan sıyrılıp, biraz sadeleşsek  dediğimiz yada öyle hissettiğimiz anlarımız olur . Bir kere düşüncelerimiz ispat kaygısı taşımasa, hayatımıza dair kesin hükümler vermek durumunda kalmasak . Kısa sürelide olsa kendi çizdiğimiz sınırların ötesinde yolculuk yapıp amacımız sadece tüm samimiyetimiz ve içtenliğimizle paylaşabilmek olsa. Mürekkebini yüreğinden almış yazılar yazabilmek olsa rahatlamak adına. Evet deneme yazılarından bahsediyorum. Deneme yazıları, yazarın gözlemlediği ,etkilendiği olayları herhangi bir plana ve delile bağlı kalmadan serbestçe kaleme aldığı yazılara denir. Bunun en güzel örneğini Fransız yazar Montaigne de görmekteyiz. Türk edebiyatında ise deneme yazıları Cumhuriyet Döneminde gelişmiştir.




nurullah-atac

Nurullah Ataç (1898-1957)

Cumhuriyet dönemi yazarlarımızdandır. Türkçemizin sadeleşmesinde oldukça emek sarfetmiştir . Birde benim bir yazıda en çok sevdiğim özelliği kullanmış ; eserlerinde devrik cümlelerden asla vazgeçmemiş bir yazarımızdır. Deneme alanında en önemli eserleri : Günlerin getirdiği , Karalama Defteri, Sözden Söze, Diyelim …



Suut-Kemal-Yetkin

Suut Kemal Yetkin ( 1903- 1980 )

Edebiyatımızda deneme ve eleştiriyle tanınmış  yazarlarımızdandır. En önemli eserleri : Düş ’ün Payı, Yokuşa Doğru,  Denemeler…



ahmet-hasim

Ahmet Haşim

Deneme alanında ki en önemli eserleri : Bize Göre (1928), Gurebahanei Laklakan (1928)



Mahmut-Sadik

Mahmut Sadık

Takvimden Yapraklar (1912)





Refik-Halit-Karay



Refik Halit Karay

Bir Avuç Saçma (1939), Bir İçim Su (1931)



Falih-Rifki-Atay

Falih Rıfkı Atay

Yazılarıyla kurtuluş savaşını desteklemiş bir yazarımızdır. Eski Saat (1933), Niçin Kurtulmak ( 1953 ), Çile (1955) deneme yazılarına örnek gösterilebilir.



Ceyhun-Atif-Kansu

Ceyhun Atıf Kansu

Devrimcinin Takvimi, Ya Bağımsızlık Ya Ölüm , Köy Öğretmenine Mektuplar…



kücük-iskender

Küçük İskender

Şiirli Değnek  (1980)

telkinCDler-3



cemil-meric

Cemil Meriç

Görme engelli olmasına  rağmen yazarlığın yanısıra  tercümanlıkta da  kendisini kanıtlamış, bir takım engellerimizin engellerimiz olmaması konusunda örnek teşkil eden yazarlarımızdan birisidir. Mağaradakiler, Bu Ülke  adlı eserleri önemli deneme yazılarındandır.



özdemir-asaf

Özdemir Asaf

Yuvarlağın Köşeleri , Dün Yağmur Yağacak…

*

Türk Edebiyatında , deneme türüne örnek gösterilecek 10 güzel yazarın 10 güzel eseri

*

Feride Cengiz Kuzgun

www.Hepsi10Numara.com

*



0 yorum:

Yorum Gönder